REISEBREV

Art Deco i Miami

The Black Archives i Miami

Kan to arkivglade turister besøke Miami – ellers kjent for art deco, solbrune badegjester, palmesus og Lille Havana – uten å stikke innom et arkiv?

Publisert Sist oppdatert

Ja, det skulle vel gå, men ikke om en er en del av redaksjonsrådet i Aksess. Derfor var det bare å sjekke ut hva som fantes av arkiver i solvarme Miami før avreise.

Valget falt på The Black Archives i Miami – et arkiv grunnlagt av dr. Dorothy Jenkins Fields i 1977, som er samlokalisert med et teater, og som rommer historien til svarte fra Sør-Florida, særlig i distriktet «Overtown» i Miami, et område med det tidligere navnet «Colored Town», også populært kalt sørlige Harlem. For å komme dit kan en gjøre som oss, nemlig å traske fra Lille Havana mot Wynwood Walls, et sted med graffitikunst og kunstere.

Vi leste oss opp på at The Black Archives har arbeidet for å identifisere, samle inn, bevare, utdanne, informere og gjøre tilgjengelig gjenstander av varig verdi for folk av afrikansk avstamning i Sør-Florida. En del av suksessen til The Black Archives har vært identifisering og bevaring av historiske steder i hele Miami Dade County, altså et langt større areal enn kun «Overtown».

The Black Archives History & Research Foundation of South Florida Adresse: 819 NW Second Ave, Miami, FL 33136

Vi lærte også at organisasjonen i 2014 flyttet inn i samlokasjon med Lyric Theatre Cultural Arts Complex. Det historiske teateret, som ble bygget i 1913 og er det eldste i Miami, eies og drives av The Black Archives. «Owertown» har hatt store utfordringer med lav inntekt siden begynnelsen av 1900-tallet og har vært ansett som et av de fattigste områdene i USA. Ved å flytte hit har arkivet vært med på å gi området et løft gjennom kulturaktiviteter og oppbygging av lokalsamfunnet.

Ikke bare arkiv. Pritchett viser frem plakater etter en lokal artist.

Vi kontaktet Kamila Pritchett, arkivets leder, og fikk raskt svar. Det første hun fortalte da vi møttes, var at hun nettopp hadde hørt på en podkast om norsk krim. Besøk fra nettopp Norge måtte derfor være skjebnebestemt. Det stemmer kanskje, for akkurat det skjer neppe hver dag.

Pritchett viste oss arkivet og fortalte at hovedgrunnen til at dr. Dorothy Jenkins Fields startet arkivet, var at det knapt var tatt vare på arkiver etter svarte. Beskjeden var at «slike folk tar ikke vare på sin historie». Lite visste den som svarte henne, at hun selv var svart, men det skapte et engasjement for at dette skulle hun selv bidra til å løfte frem og opp. Vi fikk se eksempler på en rekke arkiver, særlig privatarkiver fra ulike hendelser, kulturpersoner og næringslivsledere blant svarte i Miami.

Hun var også opptatt av å formidle at fakta og historie må fortelles og ikke gjemmes bort, slik nåværende guvernør og presidentkandidat Ron DeSantis har bidratt til ved å prøve å begrense hva som skal læres bort om undertrykkelsen av svarte.

Det å vise at en kan lykkes og få til resultater, er viktig, fortalte Pritchett, for det kan vise at det er håp og muligheter. Hun var også opptatt av å formidle at fakta og historie må fortelles og ikke gjemmes bort, slik nåværende guvernør og presidentkandidat Ron DeSantis har bidratt til ved å prøve å begrense hva som skal læres bort om undertrykkelsen av svarte. Pritchett viste oss et kors med tydelige brennemerker, brukt av Ku Klux Klan.

Vi fikk også se andre sider av livet i arkivet, som skanningsutstyr – og teateret. Det er særlig teateret de får inn penger på og donasjoner til, noe som også gir penger til arkivene. The Black Archives History & Research Foundation of South Florida, som er det fulle navnet, er en privat institusjon som i hovedsak lever på midler fra donasjoner.

Vi lot oss begeistre av hva de har fått til med begrensede midler, og endte opp med å invitere Kamila Pritchett til å holde et innlegg på Privatarkivkonferansen i Sandefjord for å fortelle om nettopp oppbyggingen og formidlingen av The Black Archives.

Les mer: 

The Black Archives History & Research Foundation of South Florida
Adresse: 819 NW Second Ave, Miami, FL 33136
Arkivets nettsted: www.bahlt.org
Facebook: facebook.com/black.archives.3
Instagram: @lyrictheatermia

Teater: Sjekk ut programmet til teateret. Du finner det på nettsiden til arkivet. I november markerer det sitt 110-årsjubileum.

Mat: På andre siden av The Black Archives ligger restauranten Red Rooster Overtown, en restaurant som spesialiserer seg på mat som gjenspeiler historien til dem som kommer fra bydelen. Vi stakk selvsagt innom, og lokalet har også et bra interiør og har en variert meny. Restauranten er i Michelin-guiden på Bib Gourmand, som er en anerkjennelse for restauranter som har god mat til god pris (altså ikke for dyrt).

Powered by Labrador CMS