REISEBREV

Jugendstil i Zagreb

ZAGREB: Et reisebrev fra Statsarkivet i Kroatia.

Publisert Sist oppdatert

Sommerferien 2022 var jeg i Zagreb, Kroatias hovedstad, der jeg besøkte det kroatiske statsarkivet; Hrvatski državni arhiv.

Statsarkivet i Kroatia
(Hrvatski državni arhiv)

Det er ikke første gang jeg oppsøker et arkiv på ferie, men denne gangen ble vi faktisk tipset av en trivelig bartender (fra baren Collage) om at byens arkiv var særlig flott og verdt et besøk. Dette hadde han rett i, og det er derfor synd at så få andre turister lot til å være klar over hvilken perle dette arkivet er.

Det kroatiske statsarkivet ligger i en berømt bygning i Marulić-plassen 21 i Zagreb. Bygningen er bygget i jugend- /art nouveau-stil. Byggingen begynte i februar 1911 og var basert på det konkurransevinnende prosjektet til arkitekten Rudolf Lubynski. Bygningen, som også rommet datidens universitetsbibliotek, ble innviet 29. november 1913.

Omviseren, som selv var arkivar, fortalte at det lå om lag 20 000 hyllemeter arkiv der tilhørende statsarkivet, men at de også hadde arkiver i andre bygninger rundt om i byen og i landet. Han fortalte også at det nå for tiden var mer søkelys på digitalisering enn tidligere, blant annet fordi de nå hadde fått en riksarkivar som hadde bakgrunn som politiker og ikke som historiker slik som de tidligere riksarkivarene.

I lesesalen finner en de to største lysekroner i Kroatia. Hver veier ett tonn. Det var også flotte leselamper i stilfullt design.

Bygningen er det mest betydningsfulle bygget i den kroatiske jugendstilen. Bygget er 80 meter langt og 46 meter bredt, er laget av armert betong og jernkonstruksjon, og er godt innlemmet i byplanleggingsmodellen til den nedre byen. Det sies at bygningen er et vellykket knutepunkt mellom den tidlige wienske løsrivelsen og moderne europeisk, spesielt tysk arkitektur fra begynnelsen av 1900-tallet.

Filmkvelder på arkivet

En torsdag i måneden tilbys visning av filmmateriale fra det kroatiske filmarkivet. Filmkveldene startet i 2013 og har blitt svært populære med årene. Les mer på arkivets nettside.

Den høye halvkuppelen over den sentrale lesesalen i den sentrale delen av palasset, med fire søyler og fire ugler og en globus plassert på hver av dem, representerer identiteten til biblioteket. Dette da ugler representerer visdom og globusen viktigheten av utdanning og kunnskap.

Fasadene har allegorier fra fire universitetsvitenskaper; filosofi, jus, medisin og teologi, utformet av Robert Frangeš. I tillegg har fasaden en allegori om bibliotekarer innlemmet i arkitekturen, laget av Rudolf Valdec.

Botaničar er en café/bar rett overfor statsarkivet og er en av Zagrebs mest populære. På dagtid er det mest café, mens det er bar på kvelden. Stedet er innredet med botaniske planter, som navnet kanskje tilsier. Det er heller ikke mange meterne til byens botaniske hage. Denne rakk vi dessverre ikke å få med oss, for den stengte allerede halv tre. Kanskje greit å vite om du selv vil få med deg begge deler.

Når i Zagreb – Kjetil tipser


Heritage – Croatian Street Food & Shop. Her får du hyggelig service og god mat til høy kvalitet. En fin måte å bli kjent med kvalitetsprodukter og mat fra det kroatiske kjøkkenet. Men vær tidlig ute, eller vær forberedt på litt ventetid, da det er få sitteplasser.

Hangover Museum. Museet omhandler nettopp bakrus, med flere gode eksempler på hvorfor en bør være litt forsiktig med for mye alkohol.


Museum of broken relationship. Her får du eksempler fra hele verden på kjærlighetsforhold eller andre forhold som har blitt brutt.


80-tallsmuseet. Her kan du gå inn i rom i ren 1980-tallsstil – og selvsagt spilles Ahas «Take on me».

Se også: zagreb.croatia.hr/en-gb

Powered by Labrador CMS