LEDER

AKSESS - tidsskrift for arkiv og dokumentasjonsforvaltning.
AKSESS - tidsskrift for arkiv og dokumentasjonsforvaltning.

Vår superkraft

Leder i AKSESS nr. 1 - 2022

Publisert Sist oppdatert
AKSESS utgave 1 - 2022.
AKSESS utgave 1 - 2022.

Hvis arkivsektoren var en superhelt – noe den jo egentlig er – ville hen antagelig ha hatt et hode med tre ansikter; ett vendt bakover mot fortiden, ett vendt mot fremtiden og ett med et årvåkent blikk for alt som skjer her og nå som må dokumenteres. Hen ville ha vært en eklektisk blanding av historisk og digital nerd – og ikke bare utseendemessig. Hen ville like kjapt kunne kode gotisk håndskrift og finne frem til de rette arkivstykkene i magasinene som å sørge for den korrekte kodingen i alkens systemer og for uttrekkene andre ikke skjønner et kvidder av. Hen ville også vite hvorfor – og ha som sitt livsoppdrag å spre dette budskapet til alle de uinnvidde der ute. (Og til alle som er innvidd i fiendens konspiratoriske virkelighetsbilder.)

Hen ville også være resistent mot støv, spise teknologi til frokost, middag og kvelds og simpelthen elske slektshistorie.

Heidi Meen

Hen Arkivsektor (som antagelig ville ha vært superheltens for- og etternavn) ville ha bekjempet fiendenes skitne fake-news-triks med solide fakta og autentiske kilder, med langsiktighet, garantier og stabilitet. Hen ville ellers jobbet utrettelig for å være synlig i alle kanaler – inkludert å jobbe aktivt opp mot politikere – for å spre sin magi mot desinformasjon og faktaresistens over befolkningen. Hen ville også være resistent mot støv, spise teknologi til frokost, middag og kvelds og simpelthen elske slektshistorie.

Hen Arkivsektor ville ganske sikkert også ha fått inn en rekke artikler og kommentarer i AKSESS, landets splitter nye og uavhengige tidsskrift for nettopp arkiv og dokumentasjonsforvaltning – og selvsagt sørget for å banke igjennom en ny arkivlov.

Your Superpower is that you are Archivists

Maria Trattner

Redaktør Heidi Meen.
Redaktør Heidi Meen.

«Your Superpower is that you are Archivists», sa ukrainske Marina Trattner, jurist og uavhengig forsker, på Nordiska Arkivdagarna 2022 i Stockholm i september, og begrunnet dette med at arkivene bevarer demokratiet. AKSESS er tidsskriftet for deg som allerede vet at Trattner har rett, og som tenker at det gjelder å bevare og videreforedle denne superkraften. Men vi håper også at du som ikke har tenkt nevneverdig over denne superkraften før, vil finne noe interessant i AKSESS. For akkurat som superhelten Arkivsektor har vi som mål å spre budskapet om hvorfor arkiv er like viktig som det er interessant.

Takk til alle som på ulike vis har bidratt på veien frem til første utgave. Vi som står bak, håper resultatet faller i smak – og at flere blir med og bidrar til å gjøre de kommende utgavene enda bedre.

God lesning!

Powered by Labrador CMS