LEDER

AKSESS - tidsskrift for arkiv og dokumentasjonsforvaltning.
AKSESS - tidsskrift for arkiv og dokumentasjonsforvaltning.

Arkivsmart

Leder i AKSESS nr. 1 - 2023

Publisert Sist oppdatert

Tips, bidrag og konstruktive tilbakemeldinger mottas med takk!

AKSESS utgave 1 - 2023.
AKSESS utgave 1 - 2023.

Også andre utgave av AKSESS, årets første, gis ut i en kontekst av krevende tider; med krig, energikrise og prisvekst som påvirker oss alle. Det er ikke uten grunn at krympflasjon ble årets nyord i 2022, og at flus (penger) og strømsmart var blant topp ti nyord i kåringen.

«Økte strømutgifter spiser opp penger vi skulle brukt til utvikling og digitalisering», skrev riksarkivar Inga Bolstad i et debattinnlegg på digi.no i februar. Resultatet er kutt en gjerne skulle ha unngått; som å legge et (midlertidig) lokk over den regulatoriske sandkassen og å kutte i antall stedlige tilsyn. Også arkivsektoren ellers blir rammet av strammere økonomi og må tenke smart. Eller prioritere, om du vil. Dessverre er det ikke alltid smart å prioritere ned eller vekk poster i budsjettet – og spesielt ikke arkiv og dokumentasjonsforvaltning.

I denne utgaven av AKSESS kan du blant annet lese om tilsyn. «Arkivverkets tilsyn avdekker at alt fra de minste kommunene til de største aktørene i statsforvaltningen har betydelige utfordringer med å ivareta viktige arkiver og dokumentasjon. Da står åpenhet, demokrati og rettssikkerhet i fare, og dette må vi prate mer om», skrev Inga Bolstad og Kjetil Reithaug i et debattinnlegg i Fædrelandsvennen 13. februar.

«Arkiv handler i stadig mindre grad om mapper i et fysisk arkivlokale, men heller om å lage gode arbeidsprosesser som sikrer at relevant dokumentasjon alltid blir ivaretatt», sto det i det samme debattinnlegget. Selv vil jeg oppfordre dere som leser dette, til å bruke AKSESS som en kanal til å prate om utfordringer og prioriteringer samfunnet står overfor på dette feltet. Hva må til, for eksempel for å få flere lokalpolitikere til å stille spørsmål om dokumentasjonsforvaltningen i sin kommune?

Superkraften arkiv og dokumentasjonsforvaltning er det stadig bruk for – og kanskje enda mer i tider som dette, der også valgfornekter havnet på fjorårets nyordliste. Nettopp derfor må vi for all del unngå krympflasjon av sektoren.

Etter første utgave har AKSESS heldigvis mottatt en rekke tilbakemeldinger som underbygger det vi trodde, nemlig at et tidsskrift for hele feltet er positivt og ønskelig. Vi tror også det er smart. Men for å få til et best mulig tidsskrift trenger vi dere der ute med på laget.

Tips, bidrag og konstruktive tilbakemeldinger mottas med takk! Vi setter også stor pris på om dere bidrar til å spre budskapet om at AKSESS faktisk finnes.

God lesning!

Redaktør Heidi Meen

Vi setter også stor pris på om dere bidrar til å spre budskapet om at AKSESS faktisk finnes.

Powered by Labrador CMS