FILMOMTALE

The Arc of Oblivion (2023)

Arkiveringskunst med universell appell

The Arc of Oblivion er en tankevekkende film som dykker dypt inn i menneskehetens iboende trang til å dokumentere og arkivere.

Publisert Sist oppdatert
The Arc of Oblivion (2023)

Under årets BIFF – Bergen internasjonale filmfestival – presenterte dokumentarfilmskaperen Ian Cheney filmen The Arc of Oblivion

I denne dokumentarfilmen tar han publikum med på en bemerkelsesverdig global reise. Han utforsker arkiver i saltgruver i Alpene, bibliotek i Sahara og skjulte skatter i Norge. Gjennom hans linse blir filmen en hyllest til arkiveringens uunnværlige betydning for å bevare og forstå vår delte menneskelige historie.

Levende fortid

The Arc of Oblivion går til hjertet av arkiveringskunsten og reflekter over tid, minne og vår evige kamp for å holde fortiden levende i en digital tidsalder som stadig vekk trues av digitalisering. Mens filmen utvilsomt vil appellere til fagfolk innen arkiv og dokumentasjonsforvaltning, har den også en universell appell, takket være sin rike visuelle fortelling og dyptgående filosofiske utforskning.

Naturens innebyggede arkivering

Dokumentaren fremhever videre naturens egen form for innebygget arkivering. Vi blir påminnet om at journalføring og saksarkiv ikke kun er et lovkrav eller menneskelig initiativ, men også et universelt fenomen. Dette blir illustrert gjennom eksempler som årringene som avslører et tres livshistorie, sedimentære lag som vitner om jordens fortid, og isotopanalyse av tannemaljen fra dyrefossiler som gir innsikt i dyrenes liv og omgivelser.

Fremtidige generasjoner

Ian Cheneys The Arc of Oblivion er mer enn bare en dokumentar. Den er en invitasjon til å reflektere over hvordan, hvorfor og hva vi velger å bevare for fremtidige generasjoner. Gjennom en harmonisk blanding av personlige anekdoter, visuelle essays og samtaler med eksperter utfordrer filmen oss til å verdsette, forstå og fortsette vår kollektive innsats for å bevare minnene våre. Vi får håpe filmen blir kjøpt inn av NRK eller andre kanaler/ streamingtjenester. Og kanskje kan det være en idé å vise filmen selv i en eller annen arkiv-sammenheng.

For alle som er engasjert i arkivverdenen, eller de som er nysgjerrige på den dype menneskelige trangen til å dokumentere, er The Arc of Oblivion en absolutt må-se.

Se filmen?

AKSESS håper at The Arc of Oblivion blir kjøpt inn av NRK eller andre kanaler/ streamingtjenester. Inntil da, er det kanskje en idé å vise filmen selv i en eller annen arkiv-sammenheng? 

Powered by Labrador CMS