AKTUELT

SYMBOLSK VIKTIG: I juli 2022 besøkte Sveriges daværende statsminister Magdalena Andersson Kyiv. Hun overrakte en kopi av det historiske dokumentet fra 1711 til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainsk historie i svenske arkiver

Det svenske riksarkivet har dokumenterer fra flere århundrer tilbake som omtaler Ukrainas selvstendighet.

Publisert Sist oppdatert

I juli besøkte den daværende svenske statsministeren Magdalena Andersson den ukrainske hovedstaden Kyiv.

Hun hadde med seg en helt spesiell gave til president Volodymyr Zelenskyj: en faksimile av et brev fra 1711 som historiker Jan Mispelare hadde funnet i Riksarkivets samlinger.

Brevet var fra kong Karl den tolvte til hans nye sendebud i Konstantinopel, Thomas Funck, og inneholdt instruksjoner om hva Funck skulle ta opp med sultanen. Et av punktene handlet om Ukrainas selvstendighet.

I podkasten Historisk Axess leser Jan Mispelare opp fra brevet:

– Se til at det iverksettes, så hele Ukraina og den zaporoviske hæren fullkomment settes ut i dets urgamle frihet og posisjon av dets land.

Videre understreket den svenske kongen at Ukraina skulle være en uavhengig stat og aldri mer være underlagt den russiske tsaren.

Originalen befinner seg i det svenske riksarkivet sammen med andre dokumenter som viser de tette relasjonene mellom Sverige og Ukraina opp gjennom århundrene. Blant dem er en kortversjon av Filip Orliks/ Pylyp Orlyks grunnlov fra 1710. Dette dokumentet etablerer en ukrainsk styreform med lovgivende, utøvende og dømmende maktfunksjoner.

Lenge før krigen begynte, tok Mispelare grep for å sikre dette materialet.

– Det finnes en risiko for at man skal kunne ødelegge et slikt dokument or å skrive om historien, og det kan vi ikke risikere, sier Mispelare i podkasten.

Powered by Labrador CMS