AKTUELT

MEMORIAL: Illustrasjon Niklas Elmehed.

Fredspris til arkiv

Nobels fredspris for 2022 går til menneskerettsforkjemperen Ales Bialiatski fra Belarus, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.

Publisert Sist oppdatert
TRE VINNERE: Ales Bialiatski , Memorial og Center for Civil Liberties. Illustrasjon: Niklas Elmehed.

Prisvinnerne representerer sivilsamfunnet i sine hjemland. De har i mange år stått opp for retten til maktkritikk og grunnleggende rettigheter for borgerne. De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Til sammen viser de sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati.

Oppgjør med fortidens forbrytelser

Memorial ble grunnlagt i 1987, og etter Sovjetunionens sammenbrudd utviklet Memorial seg til å bli den største menneskerettighetsorganisasjonen i Russland. I tillegg til å etablere et dokumentasjonssenter over Stalin-tidens ofre, samlet og systematiserte Memorial informasjon om politisk undertrykkelse og brudd på menneskerettigheter i Russland. Memorial bygger på en forståelse av at et oppgjør med fortidens forbrytelser er nødvendig for å forebygge nye.

Ydmyk riksarkivar

Det kan være sprengkraft i arkiver, de kan være redskaper for makt og motmakt.

Riksarkivar Inga Bolstad

– Som riksarkivar er jeg glad for å se at årets pris også handler om dokumentasjon og arkiv, sier Inga Bolstad. – Det kan være sprengkraft i arkiver, de kan være redskaper for makt og motmakt.

Memorial er en autoritativ kilde for informasjon om politiske fanger i russiske fengsler, og organisasjonen har stått i fremste rekke i kampen mot militarisme, og for menneskerettigheter og et rettsbasert styresett.

– Jeg er både ydmyk og full av respekt for det arbeidet de gjør med dokumentasjon og arkiv over politisk undertrykkelse og brudd på menneskerettighetene, avslutter Bolstad.

Kilder:

nobelpeaceprize.org

facebook.com/Arkivverket

Powered by Labrador CMS