DELING

Bilde som viser en seilskute og menn som arbeider med å laste sekker av og på.
VISUELT: Store fargelagte historiske foto kombinert med spesiallagde rekvisitter og lydeffekter gjør utstillingen levende. Bark «Lom» i Bristol i 1893. Fotograf ukjent. Fargelagt av Gerd Corrigan.

Folkefest og seilskutearkiver

Det var god stemning og 400 fremmøtte da utstillingen «De hvide Seil» i januar åpnet på KUBEN i Arendal. Utstillingen baserer seg på historiske seilskutearkiver fra Aust-Agder.

Publisert Sist oppdatert
Bilde som viser Arne Thomassen (H), fylkesordfører i Agder.
DE HVIDE SEIL: Utstillingen «De hvide Seil» ble åpnet av Arne Thomassen (H), fylkesordfører i Agder, 15. januar 2023. I åpningstalen påpekte han hvor viktig seilskutetiden var for Sørlandet og hvor fantastisk det var at deler av historien var bevart i form av protokoller og arkiver.

For 150 år siden var Norge verdens tredje største sjøfartsnasjon, og handelsflåten bestod hovedsakelig av seilskuter bygget av trevirke. Norsk skog gav tømmer til skipsbygging, og havet og vinden gjorde det mulig å drive fraktfart over lange avstander.

Da Agder var Norges seilskutesentrum 

Rundt 1/3 av denne flåten hørte hjemme i Agder. Ingen andre steder i Norge var skipsfarten viktigere enn på Sørlandet. Kyststripa fra Risør til Lillesand var landets viktigste distrikt for skipsbygging, og Arendal var Norges største sjøfartsby.

Etter toppårene rundt 1875 gikk det gradvis nedover. Skip bygget av jern og stål, og drevet av damp og motor, utkonkurrerte de tradisjonelle norske seilskutene. Gullalderen ble avløst av krisetid, og seilskipene forsvant ut av flåten. 

Selv om seilskutene fra Sørlandet forsvant ut av handelsflåten, er historien om den gylne seilskutetiden trygt bevart på KUBEN. Institusjonen, som er en kombinert arkiv- og museumsinstitusjon, oppbevarer både arkiver og gjenstander etter Sørlandets siste seilskutetid.

Støtte fra UNESCO

I 2018 ble et utvalg seilskutearkiver fra Aust-Agder innlemmet i Norges dokumentarv, registeret over de viktigste dokumentene og arkivene i Norges historie. I 2021 mottok Aust-Agder museum og arkiv økonomisk støtte fra Den norske UNESCO-kommisjonen for å lage en utstilling basert på disse seilskutearkivene fra Aust-Agder 1820–1920. Formålet var å gi flere mulighet til å bli kjent med både arkivene og historiene de kan fortelle. 

I utstillingen møter publikum både arkiver, gjenstander og fargelagte historiske foto.

I utstillingen møter publikum både arkiver, gjenstander og fargelagte historiske foto. I tillegg er det brukt elementer som lyd, film og digitale quizer. Utstillingen har også fått sin egen podkast, «De hvide Seil», som publikum kan lytte til både under og etter utstillingsbesøket.

Bilde som viser Arendal havn rundt 1875 med rundt seks skip på vannet.
Arendal havn rundt 1875. Fotograf ukjent. Fargelagt av Ida Marina Pedersen.

Om utstillingen 

Barn og unge har vært en viktig målgruppe for utstillingen. Et gjennomgående element er derfor skipskatten Iris og skipsmusa Alando. De to figurene, som er skapt av forfatteren og illustratøren Tiril Valeur, dukker opp flere steder i utstillingen for å fortelle om livet til sjøs for 150 år siden. 

Utstillingen vil de neste årene være en del av KUBENs utstillingstilbud. I tillegg planlegges det flere pedagogiske opplegg knyttet til utstillingen for skoleelever i regionen. 

Utstillingen er designet og produsert av KUBEN. Bak utstillingsprosjektet står folk fra Aust-Agder museum og arkiv sin arkivavdeling og museumsavdeling samt stab. 

KATT OG MUS: Skipsmusen Alando og skipskatten Iris dukker opp flere steder i utstillingen.
Powered by Labrador CMS