Mørke skyer - mange kommuner rammet av datainnbrudd

Danske medier rapporterer at omtrent 50 danske kommuner har blitt rammet av et omfattende cyberangrep. Dette berører også norske kommuners byggesaksarkiver. 

Publisert Sist oppdatert

Dette har ført til nedetid for Weblager, portalen som mange kommuner benytter for tilgang til historiske byggesaks- og andre eiendomsarkiver. Dette skaper store utfordringer for innbyggere som trenger tilgang til avsluttede byggesaker, spesielt de som er midt i et boligsalg.

Rammer norske byggesaksarkiver 

Omfanget av dette er ukjent, men det er ikke bare danske brukere som er berørt. Weblager har også mange norske kunder som nå opplever problemer på grunn av innbruddet. IKA Rogaland, for eksempel, melder på sin Facebook-side at de jobber iherdig for å håndtere et økende antall henvendelser, ettersom behovet for å gjøre oppslag i de fysiske arkivene har skutt i været. Også IKA Hordaland er berørt - og det samme er nok flere andre institusjoner. 

På Weblagers hjemmeside informeres det om at det for øyeblikket ikke er mulig å få tilgang til byggesaker og dokumenter.

Tekniske utfordringer 

Carsten Christensen, produksjonssjef ved Dansk Scanning, som står bak Weblager, bekrefter innbruddet. Han uttalte til EkstraBladet: "Det har stået på siden tirsdag i sidste uge. Det skyldes tekniske udfordringer her hos oss. Der er omkring 50 danske kommuner som er rammet av denne situasjonen." 

Dansk Scanning har også informert om at selv om innbruddstyvene ikke har fått tilgang til pdf-dokumentene på Weblager, har de av sikkerhetsmessige årsaker valgt å stenge portalen ned midlertidig.

Beklager ulempene 

På Weblagers hjemmeside informeres det om at det for øyeblikket ikke er mulig å få tilgang til byggesaker og dokumenter. De beklager ulempene dette medfører og forsikrer at de jobber intenst med å løse problemet. Ifølge Christensen er situasjonen så alvorlig at de har sett seg nødt til å tilkalle ekstern ekspertise for å få systemet online igjen. Til EkstraBladet sier han at det jobbes intenst for å få dette på plass. 

Det gjenstår å se når Weblager vil være tilgjengelig igjen for sine brukere.

Kilder: 

Powered by Labrador CMS