ARKIV PÅ DAGSORDEN

En podkast som setter arkiv på dagsorden

Det finnes tusenvis av norske podkaster, men svært få tar for seg arkiv og dokumentasjonsforvaltning. Podkasten «Arkivtjenesten» ønsker å gjøre noe med dette. 

Publisert Sist oppdatert

mange politikere trenger mer kunnskap om hvorfor arkiv er viktig

lokalpolitiker Erle Wright Severinsen (H)

«Eg tenkjer på arkiv som ei form for nav eller hjarta i den kommunale forvaltninga.» Ordene tilhører, Vidar Homme, kommunedirektør i Valle kommune. En kommune med om lag 1200 innbyggere lokalisert i Setesdal, helt nord i Agder. Homme verdsetter arbeidet som arkivet i kommunen gjør.

Eg tenkjer på arkiv som ei form for nav eller hjarta i den kommunale forvaltninga

Vidar Homme, kommunedirektør i Valle kommune

Sammen med lokalpolitikeren Erle Wright Severinsen (H) fra Kristiansand, var han nylig gjest i den tredje episoden av podkasten «Arkivtjenesten» for å diskutere temaet: Hvorfor er arkiv viktig for kommunens daglige drift?

Ifølge Homme er godt arkivhold utrolig viktig for rettsikkerheten til kommunens innbyggere. Dersom det mangler dokumentasjon i en sak, kan det få alvorlige følger for den det gjelder. Homme påpeker også at arkivene er viktige for sikre åpenhet og innsyn i hva kommunen holder på med.

At arkiv er viktig, er også noe lokalpolitiker Erle Wright Severinsen erkjenner. Samtidig ser hun at mange politikere trenger mer kunnskap om hvorfor arkiv er viktig. Hun påpeker at politikk handler om prioriteringer. Når beslutninger skal tas om fordeling av midler mellom eldreomsorg, skole, fritidsklubber og arkiv, er det mange politikere som ved første øyekast ikke setter arkiv øverst. Ifølge Wright Severinsen trenger politikerne hjelp til å få frem viktigheten av arkiv.

Det er ikke ofte øverste leder for en kommune og en folkevalgt diskuterer arkiv for åpen mikrofon, men det er selve grunntanken bak podkasten «Arkivtjenesten». Nemlig å få satt arkiv på dagsordenen og øke bevisstheten rundt temaet arkiv- og dokumentasjonsbehandling.

«Arkivtjenesten»

«Arkivtjenesten» er en podkast om dokumentasjonsforvaltning og arkiv som setter søkelys på arkivets rolle og funksjon. Gjennom samtale med mennesker med ulik fagbakgrunn belyser vi arkivets kjernefunksjoner og utforsker dem fra ulike perspektiver.

Podkasten er laget av Aust-Agder museum og arkiv og Arkivsenter Sør i samarbeid med Universitet i Agder. Podkasten er produsert med utviklingsmidler fra Arkivverket.

Produsent er Konstantinos Kokogias.

Podkasten er gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts, Spreaker og andre podkastplattformer. 

Arkivtjenesten på Spotify

God stemning i podkaststudio før innspilling av episoden om hvorfor arkiv er viktig for kommunens daglige drift.

En egen arkivpodkast

Ideen om å etablere en arkivpodkast oppsto da de sørligste kommunearkivinstitusjonene i landet, Aust-Agder museum og arkiv IKS i Arendal og Arkivsenter Sør IKS i Kristiansand, så på muligheten for et samarbeidsprosjekt. Målet var å finne et prosjekt som ikke bare kunne vekke interesse for arkiv, men også være til nytte for institusjonenes eiere og ansatte. Podkast er et ypperlig medium for å nå ut til et større publikum med et viktig budskap.

Lokalpolitiker Erle Wright Severinsen mener mange politikere trenger mer kunnskap om hvorfor arkiv er viktig.

Aust-Agder museum og arkiv hadde allerede erfaring med å produsere historiske podkaster basert på innhold fra egne arkivsamlinger. Siden 2020 har institusjonen utgitt flere manusbaserte podkastserier om historiske emner, blant annet om sørlandske seilskuter, sjøfolk og polarhelter. Disse podkastene hadde fått god respons fra publikum, så hvorfor ikke utvide konseptet til å omfatte en podkast dedikert til arkiv og dokumentasjonsforvaltning. En slik podkast manglet også i det norske podkastlandskapet.

Det var enighet om å innhente profesjonell ekspertise innen lydproduksjon. Universitetet i Agder ble derfor en samarbeidspartner, som tilbød sitt studio i Grimstad for opptak av podkasten, samt en dedikert produsent.

Hvorfor har vi arkiv?

I «Arkivtjenesten» utforskes det grunnleggende spørsmålet: Hvorfor har vi arkiv? Spørsmålet fungerer som en gjennomgående tråd i alle episodene, og formålet med podkasten er å belyse kjernefunksjonene til arkiv og utforske dem fra ulike perspektiv.

«Arkivtjenesten» er lagt opp som en samtalepodkast ledet av to faste programledere, Gaute Christian Molaug og Ingrid Nyquist. Begge arbeider til daglig som rådgivere ved henholdsvis Aust-Agder museum og arkiv og Arkivsenter Sør. I hver episode inviteres gjester med fagkunnskap innen et bestemt tema for å diskutere arkiv og dokumentasjonsbehandling. Gjestene er arkivledere, kommuneansatte, journalister, politikere, jurister, forskere, historikere eller ansatte ved arkivdepot.

Lansering under Arkivmøte

Podkasten ble lansert under en av fagseksjonene på Det 9. norske arkivmøte i Oslo i april. Tilhørerne fikk høre bakgrunnen for podkasten og fikk muligheten til å bli de første til å lytte til de to innledende episodene. Til sammen er det planlagt ti episoder. Disse vil bli lagt ut på de ulike podkastplattformene etter hvert som de er ferdige.

Forhåpentligvis vil podkasten «Arkivtjenesten» dekke et behov ved å belyse hele arkivsektoren. Gjennom å kombinere ekspertise og personlige erfaringer har den som mål å være en interessant og kunnskapsrik podkast som kan appellere til et bredt publikum.

To stolte programledere, Ingrid Nyquist og Gaute Chr. Molaug, lanserte podkasten «Arkivtjenesten» under Det 9. norske arkivmøte i Oslo i april.

Om skribenten

Yngve Schulstad Kristensen er arkivar ved Aust-Agder museum og arkiv og redaktør for podkasten «Arkivtjenesten».

Powered by Labrador CMS