ARKIVUTDANNING

Bildeserie til bachelorstudiet i arkivvitenskap.

OsloMet – 20 år med arkivutdanning

2023 var et merkeår for arkivutdanningen ved OsloMet; det var 20 år siden det første studietilbudet i faget ble etablert og det første kullet med revidert studieprogram fullførte sin bachelorgrad.

Publisert

Om dette er en suksesshistorie må andre vurdere, men over tid har det skjedd en utvikling og forandring i omfang, innhold, studentrekruttering og studieform.

Utvikling og revisjon

Studieprogrammet har gått fra å være et halvårsstudium, til årsstudium, til et komplett 3-årig bachelorprogram i 2013. Ved siden av og delvis integrert med dette, besto studietilbudet fremdeles av et årsstudium og det såkalte Arkivakademiet, alle samlingsbasert. Utvidelsen medførte at delmomenter i de opprinnelige studieemnene ble utviklet til egne emner, parallelt med at nye emner ble lagt til. Dette utfordret imidlertid sammenhengen og det logiske løpet i studiet.

Samtidig kunne vi se en forandring i studentrekrutteringen. Fra nesten utelukkende å rekruttere yrkesutøvere med ønske om faglig påfyll og formalisering av kompetanse, kunne vi se en utvikling mot en mer heterogen studentgruppe med forskjellige behov og forventninger. En mer gjennomgripende revisjon av hele studietilbudet ble nødvendig og endte opp med to autonome studieprogram: Et bachelorprogram i arkivvitenskap på heltid med regulær ukentlig undervisning, og et nettbasert årsstudium i dokumentasjonsforvaltning over to år.

Nytt bachelorprogram

Den store forskjellen i bachelorprogrammet ved siden om overgangen til ukentlig undervisning, er en inndeling i 10 studiepoengsemner i stedet for 15, noe som muliggjør en rendyrking og fordyping av innholdet i hvert emne. Det nye programmet innholder også et større innslag av juss, forskningsmetodikk og flere praksisorienterte elementer. Praksis er et regelmessig ønske fra studentene, men av pedagogiske og praktiske grunner har dette ikke vært mulig å innføre ennå. Derimot finnes et større innslag av prosjektarbeider o.l. i samarbeid med arbeidslivet, og vi har også opparbeidet et tilbud av hospiteringsplasser. Årsstudiet er rettet mot yrkesaktive innen arkiv- og dokumentasjonsforvaltning, samt kandidater med tidligere bachelor- eller masterutdanning som ønsker faglig påbygging. Det finnes et ønske om å kunne tilby årsstudiet som enkeltemner, men dette må vurderes videre.

OsloMet - oppbygging av bachelorgraden

Første studieår:

  • Introduksjon til arkivvitenskap (10 stp)
  • Administrasjon og dokumentasjonspraksis (10 stp)
  • Jus i dokumentasjonsforvaltningen (10 stp)
  • Informasjonssøk og kildekritikk (10 stp)
  • Dokumentasjonsforvaltning – funksjon og oppdrag (10 stp)
  • Dokumentasjonsforvaltning – verktøy og metoder (10 stp)

Andre studieår:

  • Personvern og juss i informasjonssamfunnet (10 stp)
  • Digital dokumentasjonsforvaltning (10 stp)
  • Migrasjon av dokumenter (10 stp)
  • Dokumentasjonsforvaltning – kontroll og planlegging (10 stp)
  • Bevaring og tilgjengeliggjøring (10 stp)
  • Arkivfaglig kunnskapsproduksjon og metode (10 stp)

Tredje studieår:

  • Digital bevaring (10 stp)
  • Digital tilgjengeliggjøring (10 stp)
  • Valgfag (10 stp)
  • Profesjonen – fra kunnskap til praksis (10 stp)
  • Bacheloroppgave (20 stp)

Utviklingen mot mer komplekse informasjonsobjekter og dokumentasjonsprosesser vil stille krav både til bredde og fordyping av den faglige kompetansen.

Masterprogram

Bachelorprogrammet skal også forberede for utdanning på høyre nivå. Utviklingen mot mer komplekse informasjonsobjekter og dokumentasjonsprosesser vil stille krav både til bredde og fordyping av den faglige kompetansen. I dag finnes mulighet til opptak til masterprogrammet i Bibliotek- och informationsvitenskap ved OsloMet og masterprogrammet i Forvaltningsinformatikk ved UiO. Fremdeles mangler det et tilstrekkelig rekrutteringsgrunnlag og undervisningsresursser til et eget masterstudium. Det pågår imidlertid en revisjon av masterprogrammet i Bibliotek- och informationsvitenskap og en ny programplan skal iverksettes 2025.

En uttrykkelig anbefaling i den eksterne evalueringen av nåværende masterprogram er et større innslag av arkivfaglige emner. Arbeidet med emneutvikling er underveis, men to emner er planlagt - et mer teoretisk og samfunnsvitenskapelig om dokumentasjonens og arkivenes rolle i den digitale transformasjonen og et med fokus på dokumentasjonens rolle i virksomhetsutvikling og kontroll av automatiserte dokumentasjonsprosesser.

Til tross av disse forandringene finnes det en kontinuitet. Allerede fra begynnelsen fantes en ambisjon å gi en bred kompetanse og dekke de sentrale områdene innen arkiv- og dokumentasjonsforvaltningen, basert på en solid arkivteoretisk og rettslig grunn. Dette gjelder fremdeles.

Utdanningen ved OsloMet er profesjonsorientert med fokus på forvaltning av arkiv og dokumentasjon. Det er helt legitimt og også ønskelig med andre spesialiseringer, f.eks. utadrettet virksomhet, kulturarvsformidling, dokumentasjonsarbeid. En forutsetning for disse er imidlertid at det overhode finnes arkiver, og i dette spiller forvaltningen en sentral rolle.

I dag utgjør arbeidsmarkedet primært arkivdannende organisasjoner, noe utdanningen må ta høyde for. Arkivene må forvaltes i alle faser av sin eksistens, fra arkivdanning til arkivdepot. Kjernen i arkivarprofesjonen er styring, kontroll og tilgjengeliggjøring av arkiv og dokumentasjon, og dette vil det fortsatt være behov for.

Bilder fra studiested Pilestredet i juni 2022.
Powered by Labrador CMS