ARKIVDAG

Bildet viser et rom med lyse vegger og tak. Det er høyt under taket og tømmerstokker på tvers. Rommet er fullt av folk som ser på plakater og bilder på veggene.
Ansatte fra Arkivsenter sør, Arkivverket/Statsarkivet i Kristiansand og Dyreparken var de første som fikk se utstillingen da den ble åpnet på Arkivdagen 9. juni 2023. Utstillingen besto av 12 tema fra parkens første 15 år: Planer, lokalisering, etablering, prøvedrift, oppstart, protester fra dyreverner, vekst, ulike sentrale dyr, brev fra barn og katastrofebrann. Vi fikk også med en informasjonsplansje om utstillingen, Arkivdagen og oss.

Dyreparkspor i arkivene - fruktbart samarbeid i sør

Arkivdagen 2023 ble et suksesskapittel når det gjelder samarbeid og formidling for arkivene lengst sør i landet – ikke minst takket være et samarbeid med Dyreparken i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

I landets sørligste arkivbygg holder Arkivsenter sør til, sammen med Arkivverket, Statsarkivet i Kristiansand. Her har vi tradisjoner for å spørre og hjelpe hverandre, og jobbe sammen. Sterkest knyttet er vi nok i formidlingsarbeidet, og både arrangementer, utstillinger og artikler blir produsert sammen.

Da Arkivdagen for 2023 – med dyr i arkivet som tema – skulle planlegges, fikk et klokt hode på huset en briljant idé: Hva med å samarbeide med Dyreparken? Dyreparken i Kristiansand åpnet i 1966 og er blitt en av landets største turistattraksjoner. Suksessbedriftens historie er godt dokumentert og bevart, og på vårt felles bygg har vi både Dyreparkens privatarkiv og statlige og kommunale arkiver som belyser parkens oppstart og utvikling.

Dyrespor i arkivene 

I gepardfart fikk vi på plass en avtale med Dyreparken. Målet ble en utstilling hvor 12 store aluminiumsplater skulle dekkes. Vi fra arkivinstitusjonene var ansvarlige for alt innhold, mens Dyreparken tok seg av det grafiske og oppsett av utstillingen.

Det var i hovedsak én fra hver arkivinstitusjon som jobbet med prosjektet – meg selv fra Arkivsenter sør og Thomas Olsen fra Arkivverket. Enkelte tema falt naturlig på en av oss, mens noen plansjer ble utarbeidet i fellesskap. Hovedfokuset var på de første 15 årene av parkens historie.

En solfylt fredag 9. juni i fjor ble utstillingen åpnet i Edvard Moseids hus i Dyreparken – med ville og mindre ville dyr fra alle verdens kanter, på alle kanter. Vi tok med oss våre kolleger og møtte ansatte i Dyreparken til taler og kake. Utstillingen var dermed åpnet for publikum.

Over én million mennesker besøker Dyreparken hvert år. Vi vet ikke hvor mange av dem som svingte innom utstillingen og fordypet seg i parkens historie i fjor, men aldri før har potensialet for å nå så mange mennesker med arkivene våre vært så stort!

Reddet av en pingvin 

Dyreparken frontet, naturlig nok, ikke arkivutstillingen som en av årets nyheter for sine gjester. Dermed måtte vi selv spørre: Hvordan kan vi nå ut til flest mulig med arbeidet vårt overfor et stadig mer kravstort publikum? Har vi noe i vår historiske gjennomgang som kan ha nyhetens interesse?

Selv falt vi for historien om den lille jenta som skrev brev til direktør Edvard Moseid om hun kunne låne en av parkens «pigviner». Brevet hennes og svarbrevet fra Moseid var med i utstillingen. Jenta hadde signert med navn, et navn som var enkelt å spore opp. Vi sendte en kopi av brevet til henne, med spørsmål om hun kjente til dette.

Svaret kom kjapt: – Jaaaaa, det er meg!! Så gøy at brevet ble tatt vare på. Jeg fikk tilsendt en stor lekepingvin i posten. Nå ble jeg veldig rørt.

Bildet viser en smilende mann med skjorte, skjegg og briller, og en blid kvinne med skorte og langt lyst hår
Thomas Olsen i Arkivverket og Anne Smith Lorentz fra Arkivsenter sør samarbeidet om utstillingen.

Bosatt i Oslo, med feriested på Sørlandet, fikk vi Gabrielle Heramb til å ta et stopp i Dyreparken sammen med pingvinbamsen hun fikk i posten fra Moseid. Heldigvis var Fædrelandsvennen enige i at dette var en god historie. En journalist møtte oss ved utstillingen og tok så med seg Heramb på besøk til Edvard Moseid. Samme kveld kunne vi legge oss til toppnyhet på avisens nettavis: «For 43 år siden skrev hun et brev til Dyreparken. Svaret glemmer hun aldri.»

Høster det vi sår 

Selv har vi vanskeligheter for å glemme hvor dette tok veien. Saken dukket opp på nettavisene til Agderposten, Lillesandsposten og Varden. Det ble dobbeltsider i papirutgavene til Fædrelandsvennen og Agderposten. TV 2 hengte seg også på og laget en egen «pingvinsak».

I hverdagen er vi lite opptatt av klikk på Arkivsenter sør. Kanskje hever vi øyenbrynene og trekker munnvikene opp i et tilfredsstillende smil om vi har et Facebook-innlegg som får et høyt antall med tommel opp. Men denne saken fikk selv oss sindige sørlendinger til å juble høyt. Etter en drøy uke hadde artikkelen over 30 000 visninger hos de fire Polaris-media-avisene nevnt tidligere.

Nye frukter – og ny arkivdag 

Vi kan ikke hvile for lenge på laurbærene. Arbeidet med Arkivdagen 2024 er i gang – og suksessen fra i fjor er motivasjon. Med tema sykdom, smerte, lidelse og død har vi gjort fremstøt overfor sykehuset i Kristiansand. Håpet er å få til nok en god avling gjennom et nytt fruktbart samarbeid.

Arkivdagen

Arkivdagen 2024 arrangeres 9. juni. Tema er: Sykdom, smerte, lidelse og død. 

I 2025 er temaet felles nordisk og bestemt å være natur og friluftsliv.

Kilde: Arkivforbundet

Arkiv- og museumsstrukturen er under lupen i Agder, og det blir spennende å se hva det munner ut i. Men uansett hva som skjer, satser vi på fortsatt sterke bindinger til våre samboere i Arkivverket. Sammen har vi en fordelaktig faglig bredde – og tyngde. Sammen når vi ut til et større publikum.

Vi ønsker alle lykke til med arbeidet med årets  markering. Arkivdagen kan by på mange muligheter til å vise frem arkiv!  

Powered by Labrador CMS