ARKIVUTDANNING 

Morgensol på hovedbygget, campus Glshaugen

Arkivutdanning ved NTNU

Har du tenkt over hvordan et velfungerende demokrati er avhengig av at både gammel og ny dokumentasjon er tilgjengelig – i upåvirket stand – for å motvirke ekkokamre og «fake news»?

Publisert

«Arkiv og dokumentasjonsforvaltning handler om å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre dokumentasjon fra offentlig virksomhet og samfunnet i sin helhet på en effektiv, forsvarlig og tillitvekkende måte. Du lærer om å tilrettelegge for at blant annet prosesser, beslutninger, myndighetsutøvelse, tjenesteyting og kommunikasjon blir dokumentert tilfredsstillende og ifølge regelverk.»

Kilde: ntnu.no/studier/mad

Tverrfaglig bachelorprogram

Studieprogrammet er et tverrfaglig tilbud for studenter som er interessert i digitalisering som samfunnsfenomen og som ønsker en kultur- og samfunnsfaglig utdanning med IKT-kompetanse. Studiet het tidligere bachelor i arkiv- og samlingsforvaltning, men har nå endret navn til arkiv, museum og dokumentasjonsforvaltning.

Formålet med bachelorstudiet er å kvalifisere for arbeid med ulike typer samfunnsdokumentasjon av betydning for et velfungerende og bærekraftig demokrati. Det er et demokratisk premiss at alle skal ha tilgang til pålitelig og autentisk dokumentasjon om samfunnet i vår egen tid og fra tidligere tider, både fysisk og digitalt.

Utdanningen gir kompetanse for arbeid med dokumentasjonsforvaltning i et bredt spekter av virksomheter innenfor både offentlig og privat sektor, samt til arbeid med arkiver og samlinger som samfunnsminner i arkivinstitusjoner og museer, eller i rådgivende organer for kultur- og samfunnsutvikling. Det er en styrke i framtidas arbeidsliv å forutse muligheter, stille kritiske spørsmål og løse utfordringer som digitalisering av arbeidsprosesser fører med seg.

Studiets flerfaglige perspektiver hentes fra forskning innenfor arkiv- og dokumentasjonsvitenskap og museologi, samt fra praktisk yrkesutøvelse innenfor arkivdepot, i dokumentasjonsforvaltning og i museer. Som ledd i utdanningen gis også grunnleggende innføring i IKT, som for eksempel relasjonsdatabaser, webutvikling og teamarbeid, koding og digital langtidsbevaring. Studentene får øvelse i å anvende fagspesifikk teori og metode, og i å vurdere flerfaglige problemstillinger nyansert, kritisk og etisk.

Undervisningen gis i samarbeid mellom seksjonen for samfunnsfagene ved Institutt for lærerutdanning (ILU) og fagenheten for anvendt informasjonsteknologi ved Institutt for datateknologi og informatikk (IDI). Programtilbudet er campusbasert og bygget opp som et heltidsstudium, men tilpasset studieplan kan avtales med studieveileder. Bachelorstudiets tverrfaglige innhold gir kandidatene kompetanse til å samarbeide tett med både IT-arbeidere og andre fagarbeidere.

Etter endt studium går de fleste studentene våre ut i jobb innenfor dokumentasjonsforvaltning, noen blir arkivledere, eller jobber med arkiv- og samlingsforvaltning i museer.

NTNU - oppbygging av bachelorgraden

Første studieår

  • Introduksjon til arkiv og museum (15 stp)
  • Introduksjon til dokumentasjonsforvaltning og IKT (15 stp)
  • Etikk og politikk for arkiv og museum (15 stp)
    • Digital kompetanse (15 stp)

    Andre studieår

  • Arkiv og museum: Bevaring, tilgjengeliggjøring og formidling (15 stp)
  • Informatikk (15 stp)
  • Valgfag (30stp)

Tredje studieår

  • Medborgerskap i arkiv og museer: Relevans, åpenhet og deltakelse (15 stp)
  • Ex. Phil for samfunnsvitenskap (7,5 stp)
  • Digital langtidsbevaring i arkiv og museum (15 stp)
  • Bacheloroppgave i arkiv- og samlingsforvaltning (15 stp)

Masterstudie i arkiv og dokumentasjonsforvaltning

Masterstudiet bygger på og viderefører kunnskap fra flere av emnene i bachelortilbudet i arkiv, museum og dokumentasjonsforvaltning. Studenter som ønsker å fordype seg i museumsstudier må ta sin mastergrad ved andre institutter. Masterstudiet i arkiv og dokumentasjonsforvaltning gir en fordypning og spesialisering i arkiv og dokumentasjonsforvaltning (Records Management).

Med emner som også dreier seg om digital samhandling og prosjektledelse gir dette studiet en solid faglig tyngde med relevant og aktuell kunnskap om et stadig viktigere felt i arbeidsliv og samfunn. Det er arbeidet med å sikre informasjon og dokumentasjon for enkeltmenneske, virksomhet og samfunn i nåtiden og for fremtiden.

Masterstudiet gir studenten avansert innsikt i arbeidet med å håndtere, bevare, bruke og tilgjengeliggjøre digital informasjon og dokumentasjon som blir skapt i virksomheter og organisasjoner i offentlig og privat sektor.

Masterstudiet gir studenten avansert innsikt i arbeidet med å håndtere, bevare, bruke og tilgjengeliggjøre digital informasjon og dokumentasjon som blir skapt i virksomheter og organisasjoner i offentlig og privat sektor. Det handler om å bidra til at virksomhetene tar vare på slik dokumentasjon som en indre hukommelse for seg selv og sine ansatte og av hensyn til samfunn og befolkning. Dokumentasjonen skal tjene som grunnlag for innsyn i forvaltningens beslutninger for kontrollen med politikere, byråkrati og andre som opptrer på vegne av oss alle. Tilgjengelig og riktig dokumentasjon er en hjørnestein i arbeidet for å sikre demokrati og rettsstat.

Masteroppgaven skrives i siste studieår og er et selvstendig vitenskapelig forskningsprosjekt innen arkiv og dokumentasjonsforvaltning med utgangspunkt i emner og temaer i masterstudiet. Oppgaven skal bidra til å utvikle og vise studentenes kompetanse innen arkiv og dokumentasjonsforvaltning som fagfelt og forskningsområde

Studiet gir faglig solid kompetanse for studenter som ønsker å gå inn fagstillinger og lederstillinger innenfor digitalt arkiv og dokumentasjonsforvaltning. Studiet har også som mål å styrke og bygge arkiv og dokumentasjonsforvaltning som forskningsfelt i Norge, styrke forskerkompetansen på området, og legge grunnlag for senere forskerutdanning og doktorgrad innenfor arkiv og dokumentasjonsforvaltning. Utdanningen gir en spisskompetanse som setter studenten i stand til å arbeide med ansvarsfulle og avanserte oppgaver innenfor arkiv og dokumentasjonsforvaltning i offentlig og privat sektor.

Les mer




Powered by Labrador CMS