VÅR DOKUMENTARV
Båtreisende på Norges dokumentarv
Torsdag 12. desember 2024 ble Birger Dannevigs unike fotografier av de båtreisende på Sørlandet innlemmet i Norges dokumentarv.
Fotografiene, som gir et sjeldent innblikk i hverdagen til en av Norges nasjonale minoriteter, dokumenterer en livsstil som er en viktig del av landets kulturarv, men som i dag er forsvunnet.
Historien bak fotografiene
Sommeren 1946 var Birger Dannevig, en selvlært fotograf og dokumentarist av hverdagslivet langs sørlandskysten, ute i sin motorbåt. Han oppsøkte skuta til Tønnes og Oline Bredesen, en båtreisende familie med 11 barn. Familien reiste mellom Kristiansand og Arendal og hadde ofte tilhold utenfor Lillesand. Dannevig ble invitert om bord og fikk fotografere familiens hverdag om bord på båten, som fungerte som både bolig og transportmiddel. Han gjentok besøket i 1948.
Fotografiene gir et unikt innblikk i livet til de båtreisende, en minoritetsgruppe med røtter tilbake til 1500-tallet, kjent for sin nomadiske livsstil på sjøen. Dette gjør dem unike i europeisk sammenheng, ettersom de trolig er den eneste minoritetsgruppen i Europa som levde slik.
Et mørkt kapittel i norsk historie
De båtreisende møtte gjennom historien betydelig motstand og press fra myndighetene, som ønsket å assimilere dem. Organisasjonen Norsk Misjon blant hjemløse var sentral i denne prosessen, med tiltak som omsorgsovertakelse av barn og forsøk på å gjøre familiene bofaste. De siste båtreisende gikk i land på 1970-tallet.
Fotografienes betydning
Fotografiene, som nå er bevart i KUBEN i Arendal som en del av PA-2986 Dannevig-arkivene, er blant de få bevarte visuelle dokumentasjonene av de båtreisendes livsstil før den forsvant. Disse bildene representerer en kultur som i dag er et unikt og verdifullt minne om norsk historie og kystens sosiale utvikling.