ERFARINGSDELING

SYNLIGHET PÅ FESTIVAL: Her ser vi Arkiv i Nordlands stand på Parkenfestivalen 2022.

Skeiv i Nordland – Innsamling, synlighet og identitet

I sommer kunne tusenvis av besøkende på Parkenfestivalen i Bodø også ta turen innom Arkiv i Nordlands regnbuefargede stand.

Publisert Sist oppdatert
SKEIVE HISTORIER FRA NORDLAND: Arkiv i Nordland har jobbet aktivt med å synliggjøre prosjektet Skeiv i Nordland i ulike medier og kanaler.
KAMP FOR AKSEPT: Dette er én av ca. 200 støtteerklæringer prosjektet fikk inn under Parkenfestivalen; «Tenk at det bare er 50 år at vi har vært lovlige! Kampen for aksept er ikke over», skrev Håvard og Olaf.

Parkenfestivalen i Bodø er lagt til den siste helga i august og er en av landets mange musikkfestivaler. I løpet av to hektiske dager kom det rundt 10 000 mennesker innom for å nyte god musikk og treffe gamle og nye kjente.

Love is love

Sitater

«Vokste opp skeiv i Bodø, da var det ikke så mye synlighet, og jeg følte meg veldig alene om å finne ut av min legning og mitt kjønn. Blir så glad for å se dere være loud and proud. Tusen takk!! Det kommer til å hjelpe mange av oss.» […] «Endelig er det vår tur å synes.»
Julie, 25 år, Parkenfestivalen 2022


«Tenk at det bare er i 50 år at vi har vært lovlige! Kampen for aksept er ikke over.»

Håvard og Olav, Parkenfestivalen 2022

«Æ savna noen å se opp til, eller noen som hadde gått veien før mæ. Æ håpa at min historie kan bidra til at det blir lettere for di som kommer etter.»

Marit, intervju med NRK 05.10.22

«Det e et angrep på annerledeshet, på dem som va der, men også et angrep på dæ og mæ og den innerste innerste personen vi e, og kem det e vi ælska.»
Christian, intervju 05.10.22


«It´s kind of complicated for me to be queer in my country, but I´m happy that there´s an organization like this in Norway. So thank you for being there for us :).»

Student, Russland, 25.11.22

Arkiv i Nordlands stand var viet til prosjektet «Skeiv i Nordland», med undertittelen «Vi har en viktig historie å fortelle – har du?». Standen var lett å se. Med det samme de kom inn på festivalområdet, kunne besøkende se et telt med pridefarget tak. På siden av teltet sto Arkiv i Nordlands logo, og langs kanten sto det skrevet «Skeiv i Nordland». Utenfor teltet var det sitteplasser omkranset av store bokstaver i rødt; «Love is Love». På storskjermer ved siden av scenen, der artister som Sondre Justad og Girl in red holdt konserter, ble det vist film av kjente og ukjente skeive fra hele Nordland som støttet opp om prosjektet.

Standen bidro til at nordlendinger i alle aldre ble kjent med prosjektet, som søker å belyse hvordan det å være skeiv i Nordland har endret seg fra avkriminaliseringen for 50 år siden og frem til i dag. Prosjektet har fått støtte fra Norsk kulturråd.

Skeiv synlighet

I prosjektet har vi valgt å intervjue skeive i og fra Nordland for å få deres personlige historier, samt å intervjue sentrale personer i organisasjoner og foreninger. Vi kunne ha løst oppgaven med å dokumentere denne historien i det stille, men har bevisst valgt å gå ut i samfunnet og promotere prosjektet. Dette mener vi har vært et riktig valg.

Allerede før vi hadde samlet inn en eneste historie, hadde vår fylkesråd skrevet et leserinnlegg om hvor viktig et slikt prosjekt og kampen for likeverd er – et leserinnlegg som sto på trykk i de fleste avisene i fylket vårt. I tillegg har vi brukt sosiale media aktivt, og NRK har presentert prosjektet. Oppmerksomheten prosjektet har fått, førte til at mange skeive så hvor viktig prosjektet er, og tok kontakt for å bidra. De ønsket å dokumentere og bevare sin historie for ettertiden.

Hvorfor er dette viktig?

Skeive mennesker blir ofte usynliggjort i historisk sammenheng. Kommer du til Arkiv i Nordland i dag med et ønske om å få kunnskap om skeiv historie, så finner du ingen spor etter denne gruppen. Det er som om skeive mennesker ikke har eksistert. Dette ønsker Arkiv i Nordland å motarbeide gjennom dette prosjektet.

Resultatet av prosjektet vil være verdifullt for fremtidens forskere og historikere, men ikke minst for unge skeive personer i Nordland. Det å kunne oppdage seg selv i den lokale historien og å se noen man kan identifisere seg med, er en unik opplevelse. Det kan gi en følelse av å være et verdsatt medlem av samfunnet og ikke bare en fotnote.

Arkivet vil dokumentere at skeive mennesker alltid har vært her, at de hører til her, og det vil belyse de utfordringene de har møtt, og løsningene som er kjempet frem. For å være en del av samfunnet, fullt og helt, må man være synlig, og synligheten må anerkjennes som normal og selvfølgelig. Det er viktig å være «loud and proud», for å sitere festivaldeltaker Julie.

Kampen fortsetter

Skeiv i Nordland er et lite prosjekt med et stort potensial. Den oppmerksomheten det har fått, og tilbakemeldinger fra skeive viser at dette betyr mye for mange. Prosjektet var i utgangspunktet et dokumentasjonsprosjekt, uten planer for formidling eller videreføring.

Men både regionalt, nasjonalt og internasjonalt ser vi at det er behov for å fortsette å dokumentere og formidle de skeives historie. Kampen for skeiv synlighet er langt fra over. Dette har negative reaksjoner på pride og skytingen ved London pub og Per på hjørnet tydelig vist.

Arkiv i Nordland har en viktig samfunnsrolle. Som en del av Nordland fylkeskommune har vi en utvidet rolle der vi i tillegg til å bevare Nordlands historie skal bidra til å utvikle nordlandssamfunnet. Inkluderende arkiv, som kan understreke ulike minoriteters betydning, er viktig for å bygge forståelse og samhold. Etter prosjektet kan Arkiv i Nordland vise helt konkret for både skeive og alle andre at skeive historier er verdt å fortelle, at de er like viktige og verdifulle som alle andres. Det de skeive kan fortelle om sine liv, er en selvsagt del av Nordlands historie.

Powered by Labrador CMS